23 March 2014

(ne)radno vreme kafica

Kako je uredjeno radno vreme kaficim u Srbiji potrebno je da vlasnici kafica unajme bar advokatsku kancelariju, u nekim slucajevima i vise njih, ba bi znali kada moraju da rade, a kada ne smeju. Ovde je jedan novinski clanak koji pokusava da nam objasni sta se sve desava na trzistu prodaje pica i hrane od 00-24h, a posebo vikendom. 


Zasto se uvode ogranicenja u radno vreme verovatno nikom nije jasno, a posebno nije jasno sta time dobijaju oni koji to rade. Argument moze biti da zele od nas da naprave odgovorno drustvo, da spavamo nocu, da se budim rano i lezemo kasno, da manje pijemo i ne jedemo nocu... Ako je to argument onda je resenje vise nego lose, time se postize bas malo, uvek je bolje da se zabrani i alkohol i kafici i ulicna hrana. Zabrana resava sve probleme ovog tipa, a poroci nestaju kao rukom odneseni. Jos ako se pretpostavi da nismo bas pametni, da ne znamo o sebi da brinemo i da ce to neka komisija da uradi bolje od nas, onda je zabrana hitno potrebna.

Kafici treba da rade koliko hoce i koliko misle da treba, da se otvaraju i zatvaraju kada gazde hoce, a ne kada neko drugi misli da treba. Jedini problem koji postiji kod kafica, diskoteka, nocnih klubova... je glasna muzika, ali to je problem koji se lako resava. Resenje je vrlo jednostavno i liberalno: sve je dozvoljeno dok ne steti nekom drugom. Svaki kafic moze da radi ako ne smeta nekom drugom, zabranjeno je pustanje muzike u kaficu koja ce da smeta komsijama. Ovde ne mislim na neko propisano vreme kada ne sme da se pusta glasna muzika, nego na ceo dan. Ne sme da se pusta glasna muzika od 00-24h, jednostavno smeta nekom i to je kraj. Na drugoj strani, ako neko ima diskoteku i pusta glasnu muziku koja ne smeta nikom, onda moze da radi celu noc i da pustu glasno koliko hoce. To je slucaj sa klubovima van grada, u podrumima, trznim centrima...

No comments:

Post a Comment