21 February 2015

Verujem ti jer smo isti

Proteklu godinu je obeležio pokušaj stranačkih vođa i njihovih partijskih podanika da građanima nametnu sukob između Titela i Šajkaša. Učestale promene stranačkih dresova naših odbornika, pritom zanemaraujući ideologiju, nisu nam donele ništa dobro. Razgovori, pregovori, kupovina i druge metode sakupljanja potrebne većine, obijaju se o leđa svih građana u našoj opštini.

Trenutnu situaciju nije moguće rešiti dogovorom ili obećanjima partija, jedino rešenje je oduzimanje poluga vlasti koje su dovele do ovakvog stanja.

Potrebno je da se uvede transparentnost u radu svih budžetskih korisnika, to znači da se na kraju svakog meseca na sajtu Opštine objavi spisak svih plaćanja iz budžeta za taj mesec kao i da za svako plaćanje građanima bude dostupan ugovor po kome je plaćanje izvšeno. U uslovim transparentnosti smanjene su mogućnosti korupcije i favorizovanja jednog sela u odnosu na druga. Na taj način bi svako imao uvid u to šta se plaća i koliko, na osnuvu toga gradio bi se stav o tome da li vlast radi dobro ili loše. Ova mera je prva jer je za nju potrebna samo politička volja, a može da se uradi odmah.

Potrebno je prestati sa stranačkim zapošljavanjem i zapošljavanjem po mesnoj pripadnosti. Utisak je da su pre 2012. godine više zapošljavani Titeljani u Opštinskoj admirnistraciji i javnim preduzećima, a da je posle 2012. godine broj zaposlenih iz Šajkaša znatno povećan. Zaustavljanje zapošljavanja na izmišljenim radnim mesta bi rešilo problem favorizovanja bilo koje stane. Za dobijanje posla moraju postojati javni konkursi i jasni kriterijumi.

Potrebno je zaustaviti osnivanje novih javnih preduzeća, odbora, komisija, kancelarija... koja nisu u interesu građana, a služe samo zaposljavanju stranačkih  kadrova i izvlačenju novca iz budžeta. Takođe, potrebno je preispitati način rada i svrhu već postojećih javnih preduzeća, odbora, komisija, kancelarija... dobar deo njih ne služi građanima ili su loše organizovana. Na taj način bi bilo manje nepotrebnih radnih mesta i poslova koje dobijaju firme bliske ljudima na vlasti.

Potrebno je izgraditi sistem ravnomerne podrške kompanijama, preduzetnicima, poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama i građanima, bez obzira iz kog sela dolaze. To je jedino moguće uraditi smanjenjem poreza i taksi, koje su u nadležnosti lokalne vlasti. Naplaćivati visoke poreze i takse da bi se kroz razne nepotrene poslove, projekte, pomoći i subvencije favorizovali jedni u odnosu na druge, štetno je za rast i razvoj naše opštine.

Sve ove mere bi oduzele poluge vlasti koje trenutno služe da se unese razdor u našu opštinu. Među Titeljanima i Šajkašanima ne postoji nikakva svađa ili podela, i dalje smo prijatelji, rođaci, kolege i saradnici. Ne smemo dozvoliti da nas političke vođe, željni vlasti i svih privilegija koje ta vlast nosi, posvađaju.

No comments:

Post a Comment