13 July 2013

Vujošević ponovo napada

Sećam se pre nekolio godina utakmice Vojvodina - Partizan, Vujošević izađe na teren pred utakmicu, a ceo Novi Sad mu aplaudira, svi su ga poštovali. Sada Vujošević ima još jednu ulugu, bori se za pravdu (bar on misli da je pravedno to za šta se bori) na sve načine. Verovatno nema više poštovanje među publikom koje je ranije ima, ali to nije ni bitno, on je veliki čovek i sigurno je da neće ići linijom manjeg otpora. On psuje, pljuje i proziva, ne zato da bi se svideo nekom, nego zato što se bori za svoje ciljeve. Ne slažem se sa Vujoševićem, u ovoj borbi za novac, ali ga poštujem, poštujem njegovu borbu.

Ne vidim razlog zašto bih ja, koji ne pratim košarku, plaćao klubove i ligu, koga košarka zanima neka je plaća, a ko hoće da živi od košarke neka se bori za publiku. Doveli smo sebe u situaciju da država plaća klubove i da uvek nađemo "razumno" objašnjenje za to. Kada se klub osnuje treba ga plaćati dok ne ojača, to plaćanje nikada ne prestaje. Kada klub ojača, kao što je Partizan jak zadnjih godina, treba ga plaćati zato što nas predstavlja u svetu, zato što je zaslužio... Kada klub propada treba ga plaćati da se ne ugasi, dok se ne izvuče. Za sve postoji opravdanje, sve je privremeno i nikada ne prestaje. 

Ako neki klub nije sposoban sam da se finansira to jedino znači da ne treba da postoji. Nije ova država obavezna, a cena je velika, da ima klub u top 16 uerolige. Ne postoji značajna korist od toga. Ništa ne bi falilo Partizanu da umesto Pionira iznajmi ili kupi neku manju halu, jeftinu, na periferiji grada, da dovede neke jeftinije, sigorno lošije, igrače, da skupi sponzore bilo kakve, da prodaje svoju jeftinu opeme i navijačke rekvizite, da igra neku ligu koja će da plaća za prenose ili da daje neke novčane nagrade najboljim klubovima u svojoj ligi. Bio bi to lokalni klub, a o evropi neka se razmišlja kada se to zašluži radom, kada počne da se pravi profit ili kada se nađe sponzor voljan da sve to finansijski isprati. Sigurno je da ima ljudi koji vole košarku, koji vole svoj lokalni klub i koji su spremini dati novac, a ne očekuju nekakvu protivuslugu, osim malo poštovanja i zahvlatnosti. 

Ne postoji na Partizanovom sajtu broj tekućeg računa na koji bih ja kao ljubitelj ovog kluba, spreman da pomognem, mogao da uplatim neki iznos. Postoji nekoliko kukanja čelnika ovog kluba, kako bi od države, tj. svih nas, izvukli neki novac. Nije sramota tražiti od onih koje te vole da ti pomognu, sramota je otimati od svih nas, a Vujošević to upravo radi.

No comments:

Post a Comment